Varna24.bg.На 03.07.2017г. към 10.30 ч - 10.40 ч. сутринта  мъжът отишъл

...
Varna24.bg.На 03.07.2017г. към 10.30 ч - 10.40 ч. сутринта  мъжът отишъл
Коментари Харесай

Варненец, потрошен от паднал клон, осъди Общината

Varna24.bg .

На 03.07.2017г. към 10.30 ч - 10.40 ч. сутринта  мъжът отишъл както нормално до заведение, което постоянно посещава. Времето било слънчево и ясно. Човекът бил работещ пенсионер. Паркирал таксито, което било в непосредствена непосредственост до заведението и се насочил към него. Докато вървял по улицата, защото тротоарът бил покрит от отпадъци и клони, внезапно чул тропот и  силно пукане. Инстинктивно насочил погледа си нагоре от където идвал мощният звук и видял по какъв начин против него с огромна скорост доближава огромен, пълен клон от дървото под което се намира. Впоследствие станало ясно, че клонът е с диаметър към 25-30 см.

Видял, че ще падне върху главата му.  Завъртял се, като пробвайки се да избегне удара се хвърлил встрани. Въпреки това обаче дебелият клон го блъснал и му нанесъл големи контузии на дясната ръка и десния крайник. Движенията в ръката му и крайници му станали лимитирани, като даже ръката в началото не можел да я движи. Петият пръст на дясната ръка му ръка, кутрето, било обърнато наобратно и той изпитал доста мощна болежка. Освен това получил контузия на дясната раменна става, което лимитирало придвижването на ръката му. Засегнат от удара съществено бил и десният крайник, дясното коляно го боляло при придвижване и при допиране, също така получил  на него надълбоко ожулване, имало и много кръв. Странично от него имало огромна синина, като такива синини ударът му предизвикал и върху външната повърхнина на дясната глезенна става. Глезена си също движел мъчно.

Инцидента станал пред 6-7 души, които са  преки очевидци. Те незабавно му  се притекли  на помощ. От изкривения наобратно пръст му прилошало  силно, само че единия от очевидците отишъл,  хванал  му ръката, по този начин, че тя да остане неподвижна и с другата си ръка го върнал в обикновено състояние, като се опитал да го намести. Веднага се натрупали хора, които го вдигнали. Свидетелите се обадили на телефон 112, с цел да дойдат чиновници, да огледат дървото и да вземат нужните охранителни ограничения. На място незабавно се отзовала кола на " Гражданска отбрана ". Друг очевидец закарал потърпевшия до болница " Св.Анна " в гр.Варна, където получил бърза здравна помощ. След 2-3 часов престой в болничното заведение лекарите открили, откакто му създали рентгенови фотоси, че няма счупвания и не следва да бъде приет в болница, като лекуването му може да продължи в къщи. 

Въпреки постоянния банкет на медикаменти мощните болки продължили  10-12 дни. През този интервал потърпевшия не успал да спи добре, постоянно се будел нощем. Първите дни това положение било по - постоянно, като в течение на времето нещата се нормализирали, само че и до в този момент имал проблеми със съня. 

Мъжът не спирал да мисли за случилото се. За да избегне това  състояние, в началото вземал половин хапче сънотворно и успокояващо, а по-късно нараснал дозата на едно хапче. Изпитвал непрекъснат боязън и постоянно се присещал за случая. Постоянно мислел, че някое дърво или клон ще падне върху него, когато върви по улицата, до магазина в парка, изключително когато е прохладно и почнал да заобикаля да излиза на открито в такова време.

След случая прекратил работа за към две седмици. След като още веднъж почнал да кара такси изпитвал болки в дясната ръка и десния крайник, както и дискомфорт. Развил е посттравматично стресово разстройство.

От Общината обаче оспорили претенциите на варненеца, като декларирали пред съда, че не е налице причинно-следствена връзка сред визираното безучастие, осъществено от Община Варна и документираните от здравните органи увреждания на потърпевшия. 

Като събира всички условия по случая и взема под внимание показанията на очевидците, съдът взема решение Община Варна да заплати  2 500 лева обезщетение за неимуществени вреди за породени на потърпевшия  болки и премеждия вследствие на отговорно безучастие на чиновници на Община Варна, както и сумата от 568. 75лв. за съдебно-деловодни разходи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР